Rätt SD-kort för din dashcam
, door Allcam dashcams, 5 min lezen
, door Allcam dashcams, 5 min lezen
Förklarar hur du använder rätt SD-kort i din dashcam.
Varje dashcam behöver ett (micro)SD-kort för att filma. Men vad exakt är ett sådant SD-kort och vad ska du se upp för innan du köper ett?
Ett SD-kort (Secure Digital) - även kallat minneskort - är ett litet kort som innehåller så kallat ”Flash-minne”. Flashminne är en typ av fillagring där data inte raderas när enheten stängs av. Namnet Flash kommer sig av att all data på kortet kan raderas på en gång och ersättas med ny data, vilket gör ett SD-kort mycket snabbt. Den här egenskapen gör SD-kortet mycket lämpligt för enheter som behöver lagra eller radera större mängder data på kort tid, t.ex. i en dashcam, kamera eller smartphone.
När vi talar om olika typer av SD-kort menar vi i det här fallet kortets storlek. Tre typer av SD-kort kan urskiljas;
Standard SD-kort används ofta fortfarande i större enheter som SLR-kameror, MiniSD-kortet ser man knappt någonstans längre. MicroSD-kortet är för närvarande standard och du ser det i nästan all elektronik som smartphones, kameror och dashcams. Den stora fördelen är den lilla storleken, samtidigt som ett MicroSD-kort inte behöver vara sämre än större SD-kort när det gäller lagringskapacitet.
Obs: De flesta bärbara datorer och PC har en SD-kortplats, men detta är vanligtvis det vanliga (stora) SD-kortformatet. Därför levereras de flesta MicroSD-kort med en SD-adapter som du kan sätta MicroSD-kortet i så att du fortfarande kan läsa det på din dator.
När SD-korten introducerades fanns kapaciteter på 128, 256 och 512 MB (MegaByte) och 1, 2 och 4 GB (GigaByte). Från och med 2012 är det bara kort från 2 GB och uppåt som finns tillgängliga.
SDHC
SD-kort från 4 till 32 GB kallas även SDHC (SD High Capacity). SDHC-kort kan inte användas i enheter av äldre generation, dvs. innan SDHC introducerades. Apparater som SDCH-kort kan användas i är vanligtvis märkta med en ”HC”-symbol, men i själva verket är nästan all elektronik som används idag kompatibel med SDHC.
SDXC
SDXC är beteckningen för SD-kort med en kapacitet på 64 GB och högre. Enheter med SDHC-beteckning kan inte användas med SDXC-kort, men SDHC-kort kan (oftast) användas i utrustning som stöder SDXC. Detta kräver ofta att kortet först formateras i enheten.
Alla SD-kort är inte lika snabba, vilket innebär att den tid det tar att lagra och ladda ner filer på SD-kortet varierar från modell till modell. Hastigheten anges ofta på samma sätt som för äldre CD-ROM-skivor, där ”1x” står för 150kb/s (KiloByte per sekund). Numera finns SD-kort upp till 1800x (2700MB/s) och det ökar för varje år. Ingen standard har dock specificerats för x-värdet för dashcams, så detta garanterar inte att kortet faktiskt når denna hastighet. Det finns därför några andra standarder som ger garantier om hastigheten på ett SD-kort.
Klass / Klass
Klassystemet var en av de första standarderna för att ange hastigheten på SD-kort. Genom klassystemet ger tillverkarna en slags garanti för den lägsta tillgängliga filöverföringshastigheten. SD-kortets klass anges med motsvarande siffra i ett C, enligt nedan;
Numera tillverkas faktiskt inte längre SD-kort med en lägre klass än 10 och ibland nämns detta inte ens. Det finns därför några nyare standarder som tillverkarna kan använda sig av.
UHS
UHS (Ultra High Speed) är en nyare standard för snabbare SD-kort som anger en utlovad minimihastighet. UHS-värdet anges ofta bredvid Class-värdet på SD-kortet. Ett UHS-SD-kort kan endast användas i enheter som stöder UHS, men numera gäller detta nästan all elektronik. Man skiljer mellan UHS-1 (minst 10 MB/s) och UHS-3 (minst 30 MB/s). UHS-standarden anges med ett ”U” som innehåller det relevanta värdet.
V-värde
Sedan 2016 finns det en särskild videohastighetsklass som även anger en lägsta skrivhastighet. Den här nya klassen är viktig eftersom allt fler enheter spelar in video i 4K eller till och med 8K. V-klassen sträcker sig från V6 till V90, där siffran anger antalet MB/s.
SD-kort har en begränsad livslängd, trots att de inte har några rörliga delar som en hårddisk. Detta beror på att SD-kort har ett begränsat antal skrivcykler. Detta är antalet skrivoperationer som utförs på kortet. Varje gång en fil läggs in eller tas bort på SD-kortet påverkar det SD-kortets livslängd. Antalet cykler beror mycket på varumärket, de flesta SD-kort klarar mellan 2.000 och 5.000 cykler.
För vanlig användning räcker detta för att hålla i flera år, men för användning i dashcams är detta tyvärr inte fallet. Eftersom en dashcam lagrar ett mycket stort antal filer (fragment) nås antalet skrivcykler relativt snabbt. Det är därför möjligt att dashcam efter ungefär ett år börjar visa tecken på funktionsfel och inte längre fungerar som den ska. Detta beror vanligtvis på att SD-kortet då har nått sitt maximala antal cykler.
MLC / hög uthållighet
På senare tid har många märken börjat erbjuda så kallade ”High Endurance”-kort. Dessa kort är speciellt utformade för att användas i videoinspelningsutrustning. High Endurance-korten är utvecklade med s.k. MLC-teknik, som tål betydligt fler skrivcykler. MLC-kort klarar i allmänhet cirka 10.000 skrivcykler och håller därför mycket längre.
Använd helst ett nytt SD-kort från ett välkänt A-varumärke (Samsung, Sandisk, Lexar, Transcend eller Kingston) och från en pålitlig säljare (t.ex. inte Aliexpress). SD-kort från andra märken - t.ex. Kruidvat eller Action - är vanligtvis för långsamma och därmed inte lämpliga för användning i dashcams.
De flesta SD-kort av A-märke som tillverkas idag är tillräckligt snabba för att användas i dashcams. Om din dashcam spelar in i True 4K kan det vara bra att välja en snabbare typ av SD-kort, till exempel med V30-klass eller högre, bara för att vara säker. När det gäller hållbarhet är vår erfarenhet att ”standard” MicroSD-kort är bra om du använder dashcam ibland. Om du tillbringar flera timmar på vägarna varje dag kan det vara bra att välja ett High Endurance-kort.