Batteri eller superkondensator i en dashcam förklaras
, door Allcam dashcams, 2 min lezen
, door Allcam dashcams, 2 min lezen
En dashcam kan utrustas med ett Li-ion-batteri eller superkondensator (kondensator). Båda har sina egna fördelar och nackdelar. Du kan lära dig mer om hur du ansluter en dashcam till ett externt powerbank eller powerbank i den här artikeln.
Det vanligaste batteriet inom elektronik är litiumjonbatteriet. Den här typen av batteri finns i nästan alla apparater som du använder trådlöst utan ström, t.ex. din mobiltelefon. Fördelen med ett litiumjonbatteri är att det kan lagra en relativt stor mängd ström och ändå är kompakt.
En nackdel är att det inte klarar temperaturförändringar och inte heller lämpar sig för konstant laddning, som man gör i bilen. Då tappar de snabbt kapacitet. Li-ion-batterier med högre kapacitet är återigen mycket dyrare, vilket är anledningen till att batterier med låg kapacitet vanligtvis används i dashcams, vanligtvis upp till cirka 400 mAh. I praktiken räcker ett sådant batteri bara precis till för att stänga av dashcamen när du slår av tändningen och kanske filma i högst några minuter.
Många dashcams har idag inte längre ett inbyggt Li-ion-batteri utan en superkondensator. Superkondensatorer är något mer hållbara än litiumjonbatterier och tål även mer extrema temperaturer. Superkondensatorer är i allmänhet dyrare än litiumjonbatterier, vilket är anledningen till att du främst ser dem på dashcams i en högre priskategori. Livslängden för dashcams med en superkondensator är dock mycket längre än för dashcams med ett litiumjonbatteri.
En nackdel är att en superkondensator bara kan lagra en mycket liten mängd ström. Därför stängs en dashcam med superkondensator av nästan omedelbart efter att du stängt av bilen. Dashcams med superkondensator kan därför inte användas alls utan att vara anslutna till strömförsörjningen.
Eftersom kapaciteten hos litiumjonbatterier i dashcams vanligtvis är mycket låg, bör du i praktiken alltid ha dashcam ansluten till strömförsörjningen. Därför uppväger fördelarna med ett litiumjonbatteri vanligtvis inte fördelarna med en superkondensator, dessa är helt enkelt något mer hållbara.
Ett litiumjonbatteri kan dock - om det fungerar och är laddat - fortfarande göra det möjligt att spela in under en tid efter att strömmen har gått. Det senare kan naturligtvis vara fallet vid en kollision, i fallet med en dashcam med superkondensator skulle du missa dessa ögonblick. Med det sagt väljer de flesta tillverkare idag en superkondensator.